Inkulturacja wiary w „cyfrowy kontynent” - Flader, Maciej (Teologia i Człowiek, 2019)
Artykuł skupia się na ukazaniu roli inkulturacji w „cyfrowy kontynent”. Punktem wyjścia jest teologiczne pojęcie inkulturacji, pojmowane jako wszczepienie Ewangelii w inną kulturę, celem wyrażania prawdy Ewangelii w środkach wyrazu właściwych danej kulturze. Tak rozumiane pojęcie inkulturacji, zanalizowane pod kątem wymogów i dziedzin, zastosowano zgodnie ze wskazaniami papieża Benedykta XVI w rzeczywistość, którą wspomniany papież nazywał „cyfrowym kontynentem”. Efektem tego jest analiza dzieła inkulturacji i ewangelizacji wirtualnej rzeczywistości, a także postulaty z niej wynikającej.