„Duszpasterskie nawrócenie” prezbiterów drogą do odnowy duszpasterstwa parafialnego - Polak, Mieczysław (Teologia i Człowiek, 2019)
Parafia stanowi podstawową wspólnotę Kościoła. Od niej w dużej mierze zależy życie Kościoła lokalnego. Współczesne nauczanie Kościoła przypisuje parafii duże znaczenie i stwierdza, że nie jest ona strukturą przestarzałą. Równocześnie wskazuje na ciągłą potrzebę odnowy parafii. Dokonuje się to w znacznym stopniu poprzez odnowę parafialnego duszpasterstwa. Ponieważ główna odpowiedzialność za to duszpasterstwo spoczywa na prezbiterach a zwłaszcza na proboszczu, to od nich w dużej mierze zależy skuteczność tej odnowy. Niniejszy artykuł ukazuje potrzebę „duszpasterskiego nawrócenia” prezbiterów jako konieczny warunek skutecznej odnowy parafialnego duszpasterstwa.