By nie zniweczyć Chrystusowego krzyża (1 Kor 1, 17). Zrozumienie misterium męki i śmierci Jezusa w świetle niektórych elementów chrystianologii moralnej św. Tomasza z Akwinu - Mróz, Mirosław (Teologia i Człowiek, 2008)
Prezentowana tutaj interpretacja myśli św. Tomasza z Akwinu wchodzi w kontekst zrozumienia tego, co nazywamy „chrystianologią moralną”. O tym, że istnieje taka nauka teologiczna jak chrystologia, przekonani są wszyscy. O tym zaś, że istnieje również chrystianologia wie niewielu1. Odnowa teologii moralnej,którą postuluje się od czasów dekretu Optatam totius Soboru Watykańskiego II, kieruje się w stronę lepszego powiązana danych teologicznych, zwłaszcza właśnie chrystologii z moralnością chrześcijańską. Jan Paweł II w przełomowej dla teologii moralnej encyklice Veritatis splendor napisze: „Naśladowanie Chrystusa jest pierwszym i najgłębszym fundamentem chrześcijańskiej moralności”.