Cristología de san Gregorio de Nisa. Doctrina y contexto - Wyrąbkiewicz, Agnieszka (Teologia i Człowiek, 2017)
Artykuł Chrystologia św. Grzegorza z Nyssy. Doktryna i kontekst prezentuje trzy podstawowe faktory stymulujące powstanie doktryny chrystologicznej św. Grzegorza z Nyssy: kontekst społeczny, filozoficzny i psychologiczny. Staranne wykształcenie retorskie, kontynuacja tradycji teologii apofatycznej oraz stopniowe dystansowanie się od dyskursu platońskiego, stanowią główne czynniki konfigurujące chrystologię Autora, pozostającą w nierozerwalnym związku z soteriologią i mistyką. Faktory te ukazują wpływ na uformowanie się kluczowej dla Grzegorza idei jedności całej ludzkości. Monada ta kluczowym spoiwem, poprzez które ustanowiona została łączność pomiędzy przyjętą przez Chrystusa we Wcieleniu jednostkową, indywidualną naturą ludzką a całą ludzkością. Jest to więc moment kulminacyjny całej chrystologii Nysseńczyka, wyrażającej się w dwóch podstawowych terminach: „humanizacji” i „przebóstwienia”.