Deuteronomistyczna lektura prześladowania madianickiego. Studium historyczno- krytyczne Sdz 6,1–10 - Dziadosz, Dariusz (Teologia i Człowiek, 2017)
Spośród wszystkich podań o wybawieniu zapisanych na kartach Księgi Sędziów, żadne nie jest bardziej kompletne ani też złożone od historii Gideona (Sdz 6,1–9,57) Opowiadanie dzieli się na dwie zasadnicze części: aktualna relacja o wyzwoleniu Izraela z ucisku Madianitów pod dowództwem Gedeona (6,1–8,35) oraz historia jego syna, Abimeleka (9,1–57). Chociaż fabuła podąża określoną trajektorią, historia Gideona jest złożona, zasadzona na licznych, różniących się stylem, epizodach. Od ponad wieku uczeni wykorzystywali pozorne sprzeczności, rozbieżności oraz napięcia w tekście do rekonstrukcji ewolucji opowiadania literackiego. Niniejszy tekst narracji Gideona zawiera liczne rozszerzenia teologiczne na podstawie kompozycji deuteronomicznego redaktora. Najważniejszą jest część pierwsza, która stanowi wstęp i scenerię, które prowadzą do pojawienia się Gideona (6,1–10).