Język, paradoks i abstrakcja - Żyznowska, Anna (Tekstura. Rocznik Filologiczno-Kulturoznawczy, 2024)
Na przykładzie poezji i środków literackich, którymi operują pisarze, można zauważyć zdolność języka do wyrażenia pojęć abstrakcyjnych i wykraczających poza rzeczywistość oraz przekazywania ich innym.