Wyjątek szczególny od zasady równego traktowania ze względu na religię lub przekonania.: Glosa do wyroku Sądu Okręgowego w Łomży z 22 marca 2017 r., I Ca 75/17 - Krzywkowska, Justyna (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2023)
Ustawodawca unijny w dyrektywie 2000/78/WE nakazuje poszanowanie autonomii kościołów i innych związków wyznaniowych, jak również zachowanie równowagi pomiędzy wolnością religijną a zasadą równego traktowania. Przedmiotem glosy jest wyrok Sądu Okręgowego w Łomży z 22 marca 2017 r., I Ca 75/15 dotyczący naruszenia przez diecezję zasady równego traktowania poprzez dyskryminację pośrednią powoda ze względu na prezentowany przez niego światopogląd, a mianowicie popieranie związków partnerskich na portalu społecznościowym. Powód swoje roszczenie wywodził z przepisów ustawy z 3 grudnia 2010 r. o wdrożeniu niektórych przepisów Unii Europejskiej w zakresie równego traktowania. Zdaniem Sądu drugiej instancji skoro powód wykonywał działalność zawodową na podstawie łączącej strony umowy cywilnoprawnej, to miały zastosowanie w powyższej sprawie przepisy tzw. ustawy równościowej. Ponadto w ocenie Sądu Okręgowego nie zaszły okoliczności uzasadniające wyłączenie stosowania w/w ustawy, o czym mowa w art. 5 pkt 7. Odmiennego zdania był Sąd Rejonowy, który uznał, że zerwanie współpracy między stronami z powodu popierania przez powoda R.R. związków partnerskich nie stanowiło przejawu dyskryminacji z uwagi na powszechnie znaną naukę Kościoła Katolickiego w tym zakresie.