Zjawisko priorytetów konstytucyjnych jako przykład tzw. zmiany nieformalnej konstytucji - Lis-Staranowicz, Dorota; Doktór-Bindas, Kamila (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie zjawiska priorytetów konstytucyjnych jako przykładu tzw. zmiany nieformalnej konstytucji. Przez priorytety konstytucyjne rozumiemy proces ustalania lub przyznawania pierwszeństwa jednym normom konstytucyjnym (przepisom konstytucyjnym) oraz wyznaczania podrzędnego znaczenia – innym normom konstytucyjnym. Priorytety konstytucyjne nie są stałe, stanowią one odpowiedź na pojawiające się problemy społeczne i gospodarcze, a także polityczne (kontekst sytuacyjny). Podążają za zmieniającą się rzeczywistością i mają wpływ na treść oraz rozumienie przepisów konstytucji. „Zamiana” priorytetów konstytucyjnych może się odbywać w sposób pełzający, tj. przez stopniowe przeobrażenia państwa (np. ochrona środowiska i zrównoważony rozwój), lub w sposób natychmiastowy jako reakcja na poważne zagrożenie dla państwa i jego obywateli.