Prawnokarne i kryminologiczne aspekty nielegalnych zbiórek pieniędzy w Internecie - Kowalski , Bartłomiej (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2025)
Artykuł analizuje zjawisko nielegalnych zbiórek pieniędzy w przestrzeni internetowej. W dobie cyfrowego rozwoju oraz wszechobecności platform online, zagrożenia związane z wyłudzeniami finansowymi nabierają nowych wymiarów. Zbiórki pieniędzy prowadzone w sposób nielegalny stają się coraz bardziej wyrafinowane, wykorzystując zaawansowane techniki manipulacji oraz socjotechnikę aby osiągnąć swój cel. Artykuł identyfikuje różne formy nielegalnych zbiórek pieniędzy w Internecie, w tym fałszywe kampanie crowdfundingowe oraz inne schematy oszustw. Ponadto charakteryzuje również mechanizmy działania tych zbiórek oraz sposoby ich wykrywania i przeciwdziałania. W kontekście rosnącej liczby przypadków oszustw finansowych w sieci, istotne staje się zrozumienie natury tych zagrożeń oraz rozwój skutecznych strategii zapobiegania im.