Skutki prawne niewłaściwego określenia granic podmiotowych powództwa i możliwości konwalidacji (zagadnienia praktyczne) - May, Joanna (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2025)
Artykuł poświęcony został problematyce skutków prawnych niewłaściwego określenia granic podmiotowych powództwa i możliwości konwalidacji, które w doktrynie nie jest jednolicie rozumiane. W nauce prezentowane są poglądy wskazujące na procesowy lub materialnoprawny charakter legitymacji procesowej. W zależności więc od przyjętej koncepcji zaistnieją wyraźne różnice nie tylko w wydanym przez sąd rozstrzygnięciu, ale także w sposobie działania sądu. W celu przybliżenia skutków prawnych braku legitymacji procesowej, autorka omówiła dychotomiczny podział legitymacji procesowej odwołując się do przykładów legitymacji procesowej podmiotów niebędących stronami stosunku materialnoprawnego, badanie braku legitymacji procesowej, przedstawiła także możliwości konwalidacji braku legitymacji procesowej.