(WY)SŁUCHANIE DZIECKA NA ZASADZIE (NOWYCH) ART. 2161 I 2162 KPC – DYLEMATY AKSJOLOGICZNE (IN)DYFERENTNYCH WARTOŚCI: DOBRO DZIECKA VS DOBRO WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI - Fruk, Aleksandra (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2025)
(WY)SŁUCHANIE DZIECKA NA ZASADZIE (NOWYCH) ART. 2161 I 2162 KPC – DYLEMATY AKSJOLOGICZNE (IN)DYFERENTNYCH WARTOŚCI: DOBRO DZIECKA VS DOBRO WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI ABSTRAKT Opracowanie traktuje na temat wysłuchania dziecka na zasadzie art. 2161 i art. 2162 KPC. Na wstępie odniesiono się do kwestii merytorycznych związanych z wysłuchaniem małoletniego determinujących konieczność przeprowadzenia analizowanej czynności przez sąd oraz uwzględnienia wyrażonego przez dziecko stanowiska i poglądu w dotyczącej go sprawie. W toku dalszych rozważań zaprezentowano zmiany wprowadzone na mocy nowelizacji z 2024 r. odnoszące się do aspektów formalnych określających sposób wysłuchania małoletniego w postępowaniu cywilnym. Ostatecznie omówiono istotę analizowanej instytucji z punktu widzenia jej podłoża aksjologicznego – przez pryzmat realizacji dwóch wartości: dobra dziecka i dobra wymiaru sprawiedliwości. SŁOWA KLUCZOWE dziecko – dobro dziecka – wysłuchanie dziecka