ZBRODNIE WOJENNE W ŚWIETLE RZYMSKIEGO STATUTU MIĘDZYNARODOWEGO TRYBUNAŁU KARNEGO - Izydorczyk , Jacek (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2024)
Artykuł przedstawia regulacje zbrodni wojennych w Statucie Rzymskim z 1998 roku, który ustanowił Międzynarodowy Trybunał Karny. Autor przypomina znakomity dorobek polskiej nauki w zakresie tzw. prawa narodów (ius gentium) oraz poprzez wyjaśnienie pojęcia „strony wojującej” regulowanej w Konwencji Haskiej wraz z aneksem z 1907 roku prezentuje szeroki zakres jurysdykcji w ww. zakresie Trybunału w Hadze. Konkluzja autora jest realistyczna, choć może wydawać się krytyczna wobec dwudziestoletniej już ponad działalności Międzynarodowego Trybunału Karnego.