EDUARDO DE FILIPPO SZTUKA KOMEDII: KWESTIA TYTUŁU W POLSKIM PRZEKŁADZIE - Dygul , Jolanta (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2024)
Według Gérarda Genette'a tytuł definiuje dzieło, informuje o treści i przyciąga uwagę odbiorców. Tłumaczenie tytułu często stwarza wiele problemów, dlatego tłumacze stosują różne strategie przekładu w poszukiwaniu ekwiwalencji semantycznej i kulturowej. Niniejszy artykuł analizuje tłumaczenie tytułu sztuki Eduardo De Filippo L'arte della commedia, wydanej w języku polskim jako Sztuka gry aktorskiej. System teatralny we Włoszech i w Polsce różni się, a polski tłumacz nie wziął pod uwagę historycznych i kulturowych uwarunkowań stojących za tytułem oryginału.