„IL SOGNO DI UN DEMIURGO”. MOTYWY GNOSTYCKIE W TWÓRCZOŚCI PAPINIEGO - Bruni, Raoul (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2024)
W artykule analizuje się wpływ gnostycyzmu na twórczość Giovanniego Papiniego od wczesnych lat związanych z „Leonardem” po jego późne dzieła, takie jak „Diabeł” i „Czarna księga”. Ślady gnostycyzmu można znaleźć zarówno w religijności Papiniego, tak przed, jak po jego nawróceniu, jak i w jego innowacyjnych rozwiązaniach literackich, które przedstawiają interesujące analogie z autorami takimi jak Borges i Pessoa.