Dyskryminacja w szachach? - problem nierównego traktowania kobiet i mężczyzn w świetle przepisów Konstytucji RP - Dąbrowski, Marcin (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2023)
Na najwyższym poziomie szachowym istnieją bardzo duże dysproporcje pomiędzy kobietami i mężczyznami grającymi w szachy. Najlepsza szachistka uplasowana jest na 98 miejscu światowego rankingu. Natomiast wśród 500 najlepszych zawodników znajduje się zaledwie 8 kobiet. W konsekwencji FIDE oraz krajowe federacje szachowe stworzyły dwa systemy rozgrywek jeden otwarty - przeznaczony dla wszystkich graczy niezależnie od płci i drugi przeznaczony wyłącznie dla kobiet. W opracowaniu przedstawione są przykłady rozróżnienia statusu wyczynowych szachistek oraz szachistów. Autor udziela odpowiedzi na pytania, czy takie rozdzielenie jest dopuszczalne w świetle konstytucyjnej zasady równości mężczyzn i kobiet oraz czy przypadkiem nie stanowi ono przejawu dyskryminacji ze względu na płeć. Konieczne w tym zakresie okazały się analiza przyczyn różnej siły gry zawodników i zawodniczek oraz stwierdzenie, czy stanowią one wystarczające uzasadnienie dla rozdzielenia statusu profesjonalnych szachistów i szachistek. Autor przedstawił i omówił zasadnicze przyczyny uzasadniające różną siłę gry i w konkluzjach stwierdził, że mają one relewantny charakter.