Wpływ delegowania sędziów na realizację prawa do sądu - Szydzik, Aleksandra (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest analiza wpływu delegowania sędziów na realizację prawa do sprawiedliwego i jawnego rozpatrzenia sprawy przez właściwy, niezależny, bezstronny i niezawisły sąd, zagwarantowanego w art. 45 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Chociaż problem dopuszczalności powierzenia Ministrowi Sprawiedliwości kompetencji do delegowania sędziów był już wcześniej podnoszony w doktrynie i orzecznictwie, to jednak wprowadzenie istotnych zmian w zakresie funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości, jak również ukształtowana w ostatnim czasie praktyka delegowania sędziów przez Ministra Sprawiedliwości uzasadniają konieczność ponownego przeanalizowania tej problematyki. Rozważania podjęte w artykule prowadzą do wniosku, że instytucja delegowania sędziego może być mechanizmem uzależnienia sądu od władzy wykonawczej, zaś fakt zasiadania w składzie sędziowskim sędziego delegowanego przez Ministra Sprawiedliwości poddaje pod wątpliwość atrybuty sądu w postaci jego właściwości, niezależności, niezawisłości oraz bezstronności.