Harmonizacja prawa krajowego państw członkowskich UE a konieczność zmiany Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r. - Ossowska-Salamonowicz, Dobrochna; Przybyszewska-Szter, Bogna (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2022)
Przedmiotem rozważań niniejszego opracowania jest kwestia konsekwencji wprowadzenia do porządku prawnego Rzeczypospolitej Polskiej przepisów decyzji ramowej w sprawie Europejskiego Nakazu Aresztowania, w tym relacji tych przepisów do konstytucyjnego zakazu ekstradycji obywateli polskich. W ocenie Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Karnego przy Ministrze Sprawiedliwości wynika z tego, że implementacja decyzji ramowych przez państwo członkowskie podlega tym samym regułom i zasadom, co implementacja dyrektyw przez państwo członkowskie. Państwo członkowskie nie może usprawiedliwiać niewdrożenia dyrektywy prawem wewnętrznym (w tym przepisami konstytucyjnymi). Kwestia skutków decyzji ramowej nie jest jednak bezpośrednio związana z wdrożeniem (implementacją) tej decyzji przez państwo członkowskie, gdyż dotyczy procesu stosowania prawa unijnego przez sądy państwa członkowskiego. Stwierdzenie, że decyzja ramowa nie ma skutku bezpośredniego, nie ma zatem znaczenia dla oceny zgodności polskich przepisów wprowadzających Europejski Nakaz Aresztowania z przepisami Konstytucji RP. W konsekwencji kwestia implementacji ENA może być właściwie rozwiązana w drodze zmiany Konstytucji RP.