Włoskość stworzona z przyjemności (używania) swojego języka ojczystego. Przeszłość i przyszłość w powieściach Michele Mari - Janusz, Joanna (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2020)
Michele Mari, który zadebiutował pod koniec lat 80. XX wieku, jest autorem dzieł z zakresu prozy, poezji i dramatu i uważa się go za jednego z klasyków literatury. Jego nazwisko bardzo często wymienia się obok takich sław jak Gadda i Consolo. Już jego debiut literacki ukazał go jako stojącego w opozycji do współczesnego stylu i tematów, które rządziły literaturą do tamtej pory. Jeśli chodzi o te dwa aspekty dzieła literackiego, Mari korzysta z bagażu tradycji literackiej, zarówno włoskiej, jak i europejskiej, nie ograniczając się jedynie do postmodernistycznej techniki cytowania i odniesienia. Tradycja w jego twórczości jest wykorzystywana w sposób twórczy i przekształcana w materię, która pozwala na oryginalną interpretację współczesności. Niniejszy artykuł ma na celu ukazanie wybranych elementów językowych i tematycznych, które zostały przekształcone w ten sposób w trzech pierwszych powieściach autora.