Sprzeciw sumienia wobec przysięgi w orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego Republiki Włoskiej - Lewandowski, Piotr (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2020)
Artykuł ukazuje zagadnienie sprzeciwu sumienia odnośnie do przysięgi we włoskim systemie prawnym. Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego Republiki Włoskiej ukazują tenże sprzeciw w świetle norm kodeksów postępowania karnego i postępowania cywilnego zawierających formuły odnoszące się do Boga i do wartości religijnych, które zakwestionowano i zmieniono w znowelizowanych kodeksach na obowiązek mówienia prawdy. Sprzeciw sumienia względem przysięgi zachodzi wtedy, gdy sumienie przysięgającego sprzeciwia się nakazom prawa i nie pozwala mu na zachowanie danej normy prawnej, chyba że przejaw nieposłuszeństwa został zalegalizowany lub prawnie uzasadniony, pozostając w obu przypadkach bezkarnym.