Historia krakowskiego Stowarzyszenia Società Dante Alighieri w okresie międzywojennym - Palmarini, Luca (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2020)
Artykuł rekonstruuje historię krakowskiego Stowarzyszenia Società Dante Alighieri w okresie międzywojennym. Celem artykułu jest dostarczenie pełnej informacji o polsko-włoskiej współpracy kulturowej w tym okresie, stanowiącej istotny wkład w historię nauczania języka włoskiego i włoskiej literatury w Polsce. Artykuł ma także na celu zaprezentowanie sylwetek najważniejszych przedstawicieli Società Dante z uwzględnieniem ich dorobku naukowego oraz ich związków z Uniwersytetem Jagiellońskim. W artykule poddano także analizie funkcję dyplomatyczną Società Dante Alighieri w latach tzw. fermentu kulturalnego. Funkcja ta odegrała niezwykle ważną rolę w procesie rozwoju studiów nad filologią romańską, a zwłaszcza zainicjowania studiów włoskich w Krakowie, a także polonistyki we Włoszech.