Polski system penitencjarny - wybrane aspekty - Szwejkowska, Małgorzata (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2020)
W artykule poddano analizie główne problemy związane z polskim systemem więziennictwa. W pierwszej kolejności Autorka charakteryzuje dynamikę populacji karnej w różnych częściach świata, w tym także w Polsce. Następnie, w syntetyczny sposób, analizuje organizację polskiego więzienia, koncentrując swoją uwagę na kwestiach bezpieczeństwa systemu więziennictwa i wzrastającej populacji więźniów. Poruszono także problematykę utrzymywania dyscypliny więziennej w miejscach izolacji karnej, zwłaszcza w oddziałach w zakładach karnych przeznaczonych dla najbardziej niebezpiecznych przestępców.