PIRANDELLO, DIABEŁ, POKUSA OBŻARSTWA - Sgroi, Alfredo (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2024)
Temat jedzenia jest obecny w wielu dziełach Luigiego Pirandello. Pisarz proponuje go, korzystając z niektórych modeli: Pulci i Rabelais, w szczególności. Niniejszy esej analizuje dzieła, w których temat ten charakteryzuje się przesadną tonacją, upodobaniem do groteskowej deformacji i lekceważącej prowokacji.