O potrzebie zmiany zakresu postępowania dowodowego w sprawach sądowoadministracyjnych - Kopacz, Marta (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2022)
Celem artykułu jest wskazanie argumentów przemawiających za zmianą obecnego zakresu postępowania dowodowego w sprawach sądowoadministracyjnych. Postępowanie dowodowe przeprowadzane w tych sprawach nie ma charakteru samoistnego. Podstawę faktyczną orzekania przez sądy administracyjne stanowią bowiem akta administracyjne sprawy, które organ administracji przekazuje sądowi wraz ze skargą i odpowiedzią na skargę. Natomiast postępowanie dowodowe przed sądem administracyjnym służy jedynie weryfikacji kompletności materiału dowodowego zgromadzonego w tych aktach oraz prawidłowości opartych na nich ustaleń organu w zakresie stanu faktycznego. Aktualny stan prawny jest jednak niewystarczający do osiągnięcia tego celu. W artykule zaproponowano kierunki zmian w tym zakresie. Dostrzeżono potrzebę wyodrębnienia rozdziału poświęconego postępowaniu dowodowemu. Postulowano także poszerzenie zakresu tego postępowania, a ponadto dopuszczenie możliwości przeprowadzenia dowodu uzupełniającego z dokumentu także poza rozprawą.