Międzykulturowa „gra” między językiem a językiem w La Lupa Vergi oraz w Bodas de Sangre Lorci - Machel, Dominika (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2020)
Niniejszy artykuł ma na celu porównanie i analizę problemów i rozwiązań językowych oraz sposobu konstruowania świata przedstawionego za pomocą języka w ramach hiszpańskiego nurtu literackiego, Generación del 27 i włoskiego realizmu. Analizie poddane są sztuki teatralne Bodas de sangre Federico García Lorci i La Lupa Giovanniego Vergi. Przeprowadzona analiza skupia się na wykorzystaniu języków regionalnych i dialektów oraz ich transpozycji (lub jej braku) na język narodowy w zakresie semantyki, semiotyki i stylistyki. Studium przypadku zawiera również elementy biografii autorów i uwzględnia ich zainteresowania socjologią klasy nieuprzywilejowanej i etnologią. W artykule przedstawiono i porównano ewolucję sztuki teatralnej w południowych Włoszech i Hiszpanii oraz podkreślono podobieństwa i zbieżności, którym nie poświęcono do tej pory wystarczającej uwagi w badaniach literackich.