Casanova Federico Felliniego – w kierunku „kina totalnego” - Surma-Gawłowska, Monika (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2020)
Celem artykułu jest próba zdefiniowania pojęcia „kina totalnego”, którym Fellini posługiwał się w ostatnim okresie twórczości i do którego - jak się wydaje - najbardziej zbliżył się w filmie Casanova.