Rodzaje umów o pracę w Polsce - Napiórkowska, Anna; Rutkowska, Beata (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2020)
W artukule poddano analizie rodzaje umów o pracę, które uregulowane zostały w obowiązującym Kodeksie pracy (umowy o pracę na okres próbny, umowy o pracę na czas nieokreślony oraz umowy o pracę na czas określony). Szczególną uwagę zwrócono na zmiany w Kodeksie pracy wprowadzone w lutym 2016 r. Zmiany te miały na celu rozwiązanie najistotniejszych problemów związanych z zawieraniem umów o pracę,a także potrzebą wdrożenia regulacji unijnych. W pracy przedstawiono także propozycje zmian odnoszące się do aktualnych rodzajów umów o pracę, zaproponowanych w nowym projekcie Kodeksu pracy. Nowelizacja Kodeksu pracy i opracowywany nowy projekt Kodeksu pracy dowodzą, że znalezienie optymalnej koncepcji rodzajów umów o pracę jest niezwykle trudne, ponieważ należy wziąć pod uwagę zarówno warunki społecznej gospodarki rynkowej, jak też ochronną funkcję prawa pracy.