Autonomia jako „constitutional essentials” - interpretacja Kantowska i polski Trybunał Konstytucyjny - Włoch, Wojciech (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2020)
Tezą artykułu jest twierdzenie, że demokratyczna konstytucja powinna zawierać elementy względnie stałe znaczeniowo, niezbędne dla zachowania jej tożsamości. Jako przykład takiego elementu wskazuję zasadę autonomii zawartą implicite w artykule 30 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej, który intepretuję z perspektywy teorii Kantowskiej. W takim ujęciu zasada autonomii stanowi swoiste „fundamentalne constitutional essentials”, a więc określa znaczenie dwóch rodzajów “constitutional essentials”: (a) politycznego ustroju i procesu prawodawczego oraz (b) systemu konstytucyjnych praw. Kantowska interpretacja zasady autonomii podkreśla jej wagę nie tylko w odcieniu do treści pod-konstytucyjnych norm prawnych (zakaz instrumentalizacji), ale też formy ich ustanowienia (nakaz uzasadnienia). Naruszenie konstytucyjnych procedur prawodawczych stanowiłoby w takim razie naruszenie zasady autonomii politycznej obywateli.