Tłumacz i krajobraz śmierci: o polskim tłumaczeniu „Dymów Birkenau” Liany Millu - Kutzner, Olga (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2018)
„Dymy Birkenau” to zapis wspomnień, przeżyć z obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau, włoskiej pisarki żydowskiego pochodzenia, Liany Milly. Pierwsze i jedyne tłumaczenie książki ukazało się w 2007 roku, dwa lata po śmierci autorki. Dla Millu krajobraz obozu, jak również ten, który go otacza, jest miejscem cierpienia. Artykuł dotyczy roli tłumacza w odtwarzaniu tego krajobrazu. To tu uwidacznia się jego mediacyjna postawa, próba pogodzenia dwóch obrazów natury.