Kryzys konstytucyjny w Polsce. Od planu upakowania sądu (court-packing) do negowania orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego - Kustra, Aleksandra (Toruńskie Studia Polsko-Włoskie, 2016)
Niniejszy artykuł dotyczy kryzysu konstytucyjnego wokół Trybunału Konstytucyjnego w Polsce. Trybunał Konstytucyjny był od początku swojego istnienia uznawany za organ cieszący się jednym z wyższych wskaźników zaufania społecznego. Mimo kontrowersyjności niektórych orzeczeń i krytyki kierowanej pod ich adresem, nigdy, do ostatniego roku, TK nie był się obiektem bezpośredniego politycznego ataku. Trwający spór polityczny wokół Trybunału Konstytucyjnego, choć pierwotnie dotyczący znanego innym systemom pomysłu obsadzenia sądu „swoimi sędziami” (court packing plan), ewoluuje w kierunku próby pełnego sparaliżowania prac tego organu. Obecny rząd i większość parlamentarna negują ważność orzeczeń TK i odmawiają części z nich publikacji. Budzi to poważne zastrzeżenia ze strony podmiotów międzynarodowych, w tym Rady Europy oraz Unii Europejskiej.