Bibliotherapy in Lithuanian Public Libraries: Service Identification and Analysis - Janavičiene, Daiva (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2012)
W artykule przedstawiono współczesne koncepcje biblioterapii opracowane przez badaczy w różnych krajach (USA, Wielka Brytania, Izrael, Rosja i Litwa). Na ich podstawie opracowano schemat działań biblioterapeutycznych możliwych do zastosowania w bibliotekach. W oparciu o międzynarodowe doświadczenia w zakresie biblioterapii, opracowano krótki kwestionariusz ankietowy, który następnie rozesłano do bibliotek litewskich, z prośbą o wypowiedź czy i w jaki sposób usługi biblioterapeutyczne są świadczone przez badane biblioteki. W efekcie przeprowadzonych badań stwierdzono, że 43% badanych bibliotek realizowało wspólne działania z innymi lokalnymi instytucjami opieki zdrowotnej. 28% badanych litewskich bibliotek publicznych prowadziło (indywidualne lub grupowe zajęcia biblioterapeutyczne) z użytkownikami bibliotek. 17% badanych litewskich bibliotek publicznych opracowuje wykazy tekstów biblioterapeutycznych, a tym samym zapewnia użytkownikom bibliotek dostęp do informacji biblioterapeutycznej. Zdecydowana większość badanych bibliotek (62%) oferuje dostarczanie książek do domów użytkowników oraz dysponuje bibliobusami obsługującymi instytucje opieki społecznej w różnych miejscowościach. Ponad 73% badanych bibliotek potwierdziło stosowanie biblioterapii i wskazało inne możliwości jej realizowania – nie zawsze nazywając podejmowane działania mianem biblioterapeutycznych.