Efemeryda wydawnicza toruńskich drukarzy − Ćwierćpetit z roku 1953 - Ciszewska, Wanda A. (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2012)
Jednodniówka Ćwierćpetit pochodzi z okresu przekształceń własnościowych toruńskiej drukarni, które miały miejsce na początku lat 50. XX w. Wysokość nakładu w granicach 300 egzemplarzy, jak i brak nadrukowanej ceny świadczy, iż wydawnictwo było przypuszczalnie dystrybuowane nieodpłatnie wyłącznie wśród załogi przedsiębiorstwa. Publikacja ukazała się w maju dla uczczenia świata robotniczego i miała zauważalny kontekst polityczny. Ćwierćpetit z 1953 r. poprzedziła jednodniówka o tym samym tytule z roku 1952. Oba wydawnictwa miały stać się zalążkiem regularnej publikacji, miesięcznika toruńskich poligrafów, do czego jednak nie doszło.