Bibliotekarze i czytelnicy w dobie nowych technologii i koncepcji organizacyjnych bibliotek, pod red. Mai Wojciechowskiej, Gdańsk 2013 - Sobczyk, Sławomir (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2015)
Omówienie książki stanowiącej pokłosie VI Bałtyckiej Konferencji „Zarządzanie i Organizacja Bibliotek”, która odbyła się w Gdańsku w dniach 17–18 maja 2012 r. Książka zawiera 19 referatów prezentowanych na konferencji, podzielonych na 2 części tematyczne: „Czytelnictwo i czytelnik” oraz „Koncepcje organizacyjne i funkcjonowanie bibliotek”.