Alberto Cairo: The Functional Art. An introduction to information graphics and visualization, Berkeley 2012 - Osińska, Veslava (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2015)
Recenzja pierwszej książki będącej tak kompleksowym, a jednocześnie praktycznym wprowadzeniem do grafiki i wizualizacji informacji, korzystania z wykresów, map, schematów i ilustracji do komunikowania się i rozumienia danych i zjawisk. Alberto Cairo, wykładowca na Uniwersytecie w Miami, wyjaśnia, że wizualizacja powinna być pojmowana jako narzędzie, które poszerza percepcję, pozwalając wyjść poza to, co widać gołym okiem, a jednocześnie umożliwiając identyfikację wzorców i trendów, które byłyby niewidoczne w inny sposób.