Stosunek przedstawicieli generacji Z do reklam internetowych zawierających elementy feministyczne i aspekt różnorodności w świetle badania ankietowego - Bednarska, Hanna (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2025)
W artykule poruszono kwestię wrażliwości pokolenia Z na przekaz reklamowy zamieszczany w mediach społecznościowych, związany z wybranymi zjawiskami społecznymi – szczególnie równością i różnorodnością. Scharakteryzowano przedstawicieli generacji Z oraz ukazano wybrane zjawiska społeczne (takie jak: femvertising, inkluzywność i różnorodność),które stanowią dziś część krajobrazu reklamowego kierowanego do młodych konsumentów. W drugiej części tekstu skupiono się na omówieniu badań własnych w zakresie postaw i deklaracji przedstawicieli pokolenia Z co do odbioru różnorodności i równości w reklamie internetowej oraz jej wpływu na ich postawy konsumenckie. W badaniu wykorzystano kwestionariusz ankiety, który skierowano do przedstawicieli generacji Z. Otrzymano 101 odpowiedzi. Z badań wynika, że przedstawiciele „Zetek” dostrzegają działania reklamowe marek w mediach społecznościowych, choć docierają do nich głównie te prezentowane poprzez serwis Instagram. Zdecydowana większość badanych wskazała, że różnorodność jest dla nich istotną wartością, także w przekazie reklamowym, choć znacznie rzadziej są skłonni weryfikować faktyczne działania marki na jej rzecz, nie ma ona również większego wpływu na dokonywane przez nich wybory konsumenckie.