Sprawozdanie z działalności Studenckiego Koła Naukowego Architektów Informacji – od założenia do czerwca 2023 r. - Szudra, Mateusz; Śnieć, Aleksandra (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2025)
Studenckie Koło Naukowe Architektów Informacji (SKNAI) na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu zostało założone w styczniu 2022 r. i od tego czasu aktywnie rozwija swoją działalność. Celem Koła jest rozwijanie zainteresowań naukowych oraz kompetencji praktycznych studentów poprzez udział w konferencjach, projektach badawczych i społecznych. Od pomysłu do realizacji SKNAI zaangażowało się w wiele inicjatyw, takich jak podcast „My i Technologie”, projekt „Zgłoś Trolla”, udział w konferencjach naukowych oraz audyty stron internetowych. W trakcie swojej działalności Koło wykazywało się determinacją w walce z dezinformacją i promocji dobrych praktyk kultury informacyjnej. Podsumowując, osiągnięcia SKNAI są efektem wspólnego wysiłku studentów, ich zaangażowania oraz chęci działania na rzecz społeczeństwa i nauki.