Analiza porównawcza użyteczności aplikacji mobilnych sklepów Biedronka i Lidl Plus - Jaroć, Aleksandra; Müller, Patrycja (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2025)
Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy porównawczej dwóch popularnych aplikacji sklepów spożywczych na polskim rynku – Biedronka oraz Lidl Plus. W analizie zastosowano metodę jakościowo-heurystyczną, polegającą na ocenie treści i jakości aplikacji mobilnych na podstawie wcześniej zdefiniowanych kryteriów, przydzielonych do dwóch odrębnych kategorii. Autorki artykułu, pełniąc rolę ekspertów, oceniły funkcjonalności obu aplikacji. Wynikiem było porównanie użyteczności i funkcjonalności obu aplikacji sklepów spożywczych, zidentyfikowanie zalet i wad oraz zaproponowanie rekomendacji dotyczących usprawnienia działania usług w przyszłości.