Nowe media i technologie tożsamości. Lifestreaming jako praktyka społeczno-kulturowa - Stachura, Krzysztof (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2014)
Tekst poświęcony jest teoretycznej analizie zjawiska lifestreamingu – specyficznej praktyki społeczno-kulturowej zakorzenionej w realiach nowych technologii komunikacyjnych. Lifestreaming polega na pozostawianiu online cyfrowych śladów, transmitowaniu treści powiązanych z Ja, (auto)eksploracji własnej tożsamości przed usieciowioną publicznością. Za sprawą afordancji właściwych nowym technologiom komunikacyjnym ich użytkownicy mają możliwość dzielenia się z innymi różnorodnymi treściami i zarządzania swoją obecnością na platformach społecznościowych w sieciowych mediach mobilnych. W tekście przedstawione zostaje analityczne tło i społeczny kontekst opisywanej praktyki, jak również potencjalne scenariusze ewolucji badanego dziś na gruncie nauk społecznych zjawiska.