Obco brzmiące tytuły w repertuarze współczesnych polskich wydawców książek dla młodzieży – moda czy konieczność? - Marciniak, Sylwia Weronika (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2025)
Wzrost znaczenia literatury dla młodzieży i jej gatunkowe wyodrębnienie się spośród literatury dziecięcej i romansów zwiększają możliwość badania jej jako samodzielnego przedmiotu. Artykuł poświęcony jest książkom młodzieżowym, a w szczególności ich tytułom. Celem badania jest sprawdzenie, jaki odsetek książek dla młodzieży wydanych w Polsce stanowią tytuły w języku angielskim. Analiza została wykonana z wykorzystaniem metody bibliograficznej i metody porównawczej opartych na selektywnie dobranej próbie badawczej z dziewięciu różnych wydawnictw. We wstępie oszacowano, jakie jest znaczenie literatury young adult i new adult na polskim rynku wydawniczym. W analizie brano pod uwagę następujące elementy: osoba tłumacza, język oryginału, wydawnictwo, rok wydania, przynależność kulturowa, serie wydawnicze w kontekście tytułu. Artykuł jest próbą ustalenia, czy zwiększająca się tendencja nadawania publikowanym w Polsce książkom angielskich tytułów to konieczność wydawców, czy chwilowa moda.