Wizualizacja i mapowanie przestrzeni danych w bibliotekach cyfrowych - Osińska, Veslava (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2008)
W artykule dokonano przeglądu nowoczesnych technik wizualizacji, które są implementowane w interfejsach aplikacji służących zarówno do przeglądania, nawigacji i wyszukiwania danych. Strategie wizualizacyjne zostały omówione w odniesieniu do funkcjonowania ludzkiego układu percepcyjnego. Zwięźle została opisana własna metoda wizualizacji systemu klasyfikacji komputerowej.