Drukarz Pomorski (1933−1939) jako narzędzie kształtowania świadomości i właściwych postaw drukarzy oraz wzmacniania ich Związku Zawodowego - Żynda, Marcin (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2008)
„Drukarz Pomorski: Informator Związku Zaw.[odowego] Drukarzy i Pokr.[ewnych] Zaw.[odów] w Polsce” wydawany był przez oddział pomorski tegoż Związku, w latach 1933-1939. Przez trzy pierwsze lata pismo wydawane było w Grudziądzu, zaś od 1936 roku w Toruniu. Redakcja miesięcznika przekazywała czytelnikom ważne informacje, a także kształtowała świadomość i postawy drukarzy, tworząc w ten sposób dobre stosunki koleżeńskie i organizacyjne.