Działania Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego Uniwersytetu Warszawskiego w obszarze otwartej nauki - Gruenpeter, Natalia (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2023)
Artykuł prezentuje zakres i kierunki działań Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego Uniwersytetu Warszawskiego w obszarze otwartej nauki. Ujęto w nim rozwój infrastruktury służącej do otwartego udostępniania rezultatów badań, rozwój otwartych zasobów naukowych (publikacji i danych badawczych), a także działania szkoleniowe, informacyjno-promocyjne, międzynarodową współpracę oraz prace eksperckie i doradcze.