Nauczyciele szkoły w Rogowie (pow. rypiński) – ofiary zbrodni pomorskiej 1939 roku - Wicherek, Bartłomiej (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie sylwetek pracowników Publicznej Szkoły Powszechnej w Rogowie w okresie dwudziestolecia międzywojennego oraz przedstawienie ich losów w pierwszych miesiącach okupacji niemieckiej. Część z nich stała się ofiarami zbrodni pomorskiej 1939 r. W artykule opisano ich aresztowanie oraz okoliczności przetrzymywania i śmierci. W tekście znajdują się także informacje o upamiętnieniu zamordowanych nauczycieli.