Dodatki tematyczne w prasie toruńskiej okresu międzywojennego (1920–1939) – przyczynek do badań nad ich rolą w rozwoju czasopiśmiennictwa i zasięgiem oddziaływania - Rudera, Piotr (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2023)
Dodatki tematyczne do prasy mają długą tradycję wydawniczą. Początkowo były traktowane jako rodzaj premii dla prenumeratorów, a w późniejszym czasie miały za zadanie zachęcać czytelników do lektury dodatkową zawartością lub bogatszą szatą graficzną oraz treściami nieopublikowanymi w wydaniu głównym gazety lub czasopisma. W dotychczasowym dorobku naukowym brakuje zarówno badań przyczynkarskich, jak i kompleksowych opracowań dotyczących znaczenia powoływania dodatków do gazet i czasopism dla procesu rozwoju rynku prasowego. W niniejszym artykule szczególną uwagę zwraca się na zjawisko koncentracji suplementów wokół najważniejszych tytułów dzienników i czasopism toruńskich, obejmujących 49 tytułów dodatków prasowych, ale także na rzeczywiste powody ich wydawania. Celem prezentowanego opracowania jest zatem usystematyzowanie podstawowej wiedzy na temat toruńskich dodatków prasowych z okresu II RP, w wyniku którego możliwe będzie uzyskanie odpowiedzi na pytanie o rolę tematycznych dodatków prasowych w rozwoju toruńskich inicjatyw czasopiśmienniczych z tego okresu.