Doświadczenia bibliotek akademickich z bibliograficzno-dokumentacyjnej i sprawozdawczej działalności w kontekście współpracy z Polską Bibliografią Naukową w latach 2012-2020/2021 – analiza wybranych zagadnień - Woźniak, Barbara; Zawadzka, Agnieszka (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2022)
Zmiany dotyczące nauki w Polsce, szczególnie kwestie związane z jej zarządzaniem, finansowaniem czy procesem oceny i parametryzacji wymuszały na bibliotekach akademickich szereg modyfikacji. Dostosowanie do zmieniających się przepisów prawnych i wymogów było trudnym przedsięwzięciem zwłaszcza w przypadku bibliotek, które stały się partnerem w transferze danych i chciały sprostać wyzwaniom stawianym uczelniom przez Ministerstwo ds. Nauki. Artykuł przedstawia doświadczenia bibliograficzno-dokumentacyjne i sprawozdawcze w kontekście kooperacji z PBN w latach 2012–2021. Wskazuje problemy i korzyści wynikające z działań synergistycznych, których efekty zorganizowanej pracy zespołowej widoczne są we współtworzeniu PBN. Opiera się częściowo na ankiecie przeprowadzonej wśród bibliotek akademickich, która dotyczyła zagadnień: współpracy, zaangażowania, roli, zadań bibliotek w procesie ewaluacji i parametryzacji w powiązaniu z odpowiedzialnością za prawidłowy przebieg sprawozdawczości Uczelni. Szerzej odnosi się także do aspektów związanych ze współpracą w ramach wszystkich modułów PBN i ich funkcjonowaniem.