Zmiany i perspektywy rozwoju polskiego rynku literatury dla młodzieży - Marciniak, Sylwia (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2022)
Artykuł jest próbą spojrzenia na literaturę dla młodzieży, ale w oderwaniu jej od książek dedykowanych czytelnikowi dziecięcemu. Zwrócono uwagę na samodzielne, integralne cechy różnicujące te dwie kategorie i wynikające z tego rozszerzenie grona odbiorców publikacji przeznaczonych dla młodzieży. Artykuł ma być próbą oceny obecnej kondycję literatury dla młodzieży na polskim rynku wydawniczym. Celem artykułu jest sprawdzenie, czy na przestrzeni ostatnich lat literatura przeznaczona dla młodzieży uległa rozwojowi, czy też obserwowana jest jej stagnacja. Badanie przeprowadzono poprzez analizę zawartości dostępnej literatury przedmiotu, licznych raportów, książkowego środowiska internetowego.