Skłonności polityczne czcionek. Słów kilka o kampaniach prezydenckich w Stanach Zjednoczonych Ameryki - Seroka, Katarzyna (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2021)
O czcionkach zazwyczaj myślimy w kontekście utylitarnym lub estetycznym, jednakże nie od dzisiaj wiadomo również o politycznych reperkusjach decyzji typograficznych. Krój stanowi wizualną formę języka, przez co nieuniknione są jego konotacje z polityką. Artykuł ma na celu zaprezentowanie roli typografii w polityce, ze szczególnym uwzględnieniem kampanii prezydenckich w Stanach Zjednoczonych Ameryki. W tekście odwołano się do okresu od lat 30. XX wieku do współczesności.