Biblioteki w dobie pandemii. Przyczynek do badań - Osłowska, Iwona (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2021)
Artykuł jest próbą refleksji na temat oddziaływania pandemii na funkcjonowanie współczesnych bibliotek, ich dostępności dla czytelnika i relacji obu przestrzeni – tradycyjnej i cyfrowej – w których działają. Czas lockdownu pokazał bowiem, jak duży jest wpływ sieci i technologii na świat bibliotek w erze nowych wyzwań. Pandemia zmieniła dotychczasowe zasady korzystania z wielu ich funkcjonalności. Przede wszystkim pozbawiła możliwości odczuwania atmosfery i aury charakterystycznej dla tych placówek. Spowodowała, że wiele inicjatyw zostało przeniesionych do Internetu. Użytkownicy nie mają obecnie już tak wielu okazji do zatrzymania i refleksji w ich ciekawie zaaranżowanych i zaprojektowanych wnętrzach. Poza tym sami bibliotekarze z dnia na dzień stanęli przed nie lada wyzwaniem, jakim było zapewnienie stałego kontaktu z czytelnikami. W obecnej, wciąż dynamicznie zmieniającej się sytuacji pytanie o kształt bibliotek w przyszłości pozostaje otwarte.