Czasopismo „Obrona Kultury” (1938-1939) jako źródło informacji o rynku książki w dwudziestoleciu międzywojennym - Olczak-Kardas, Monika (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2020)
„Obrona Kultury” to czasopismo społeczno-kulturalne, które ukazywało się w Warszawie w latach 1938–1939. Początkowo wychodziło jako tygodnik, a następnie dwutygodnik. Redaktorem pisma był Adam Szczepanik. Celem artykułu jest ukazanie efemerycznego czasopisma z okresu dwudziestolecia międzywojennego jako źródła informacji o ówczesnym rynku książki. Ogółem zidentyfikowano na łamach pisma 270 tekstów związanych z tematem. Wyodrębniono następujące grupy tematyczne: ruch wydawniczy, bibliotekarstwo, księgarstwo, czytelnictwo, publikacje, pisarze, prasa, wystawy, varia. Najczęściej na łamach pisma pojawiały się różnego rodzaju omówienia publikacji – książek, czasopism. Kolejną grupę stanowiły teksty, które podejmowały tematykę związaną z firmami wydawniczymi, zarówno zawodowymi jak i nieprofesjonalnymi. Często publikowano informacje dotyczące twórców oraz sytuacji bibliotek. Teksty mogą być znakomitym uzupełnieniem źródeł bibliologicznych i przyczynić się do nakreślenia pełniejszego obrazu rynku książki w dwudziestoleciu międzywojennym.