Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Z dziejów książki i prasy. Przegląd badań za lata 2010–2013” (Lubostroń, 22–23 kwietnia 2013 r.) - Spychała, Dariusz (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2014)
W dniach 22–23 kwietnia 2013 r. w zabytkowym pałacu rodu Skórzewskich w Lubostroniu odbyły się obrady konferencji naukowej, której organizatorem była Katedra Informacji Naukowej i Bibliologii Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Zgromadziła ona uczestników, którzy w swojej pracy badawczej zajmują się sprawami historii książek, bibliotek i prasy. Zakres prezentowanych wystąpień był bardzo szeroki i objął tematy takie, jak: kształtowanie się europejskiej kultury chrześcijańskiej, rozwój europejskiej kultury chrześcijańskiej w średniowieczu i jego dobrobytu w XVI wieku, pod koniec wieku XIX i XX, historię bibliotek, księgozbiorów klasztornych i księgozbiorów pomorskich dworków, introligatorstwa. Pomimo dużej różnorodności tematów, konferencja ukazała wkład ostatnich pokoleń artystów do rozwoju kultury europejskiej i polskiej, a także kultury współczesnej. Artykuł podsumowuje konferencję i zawiera podstawowe informacje na temat wygłoszonych w jego ramach referatów.