Rola mechanizmów wizualizacyjnych w architekturze informacji - Osińska, Veslava (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2014)
W wizualizacji informacji powszechnie wykorzystuje się zasady działania percepcji wizualnej. Techniki wizualizacji umożliwiają reprezentację danych na różnych poziomach organizacji, pomagając w zrozumieniu ich struktury i wzajemnych korelacji. Metody wizualizacyjne znajdują szerokie zastosowanie w serwisach, zaprojektowanych według logiki architektury informacji. Interakcja interfejsu jest warunkiem koniecznym do zapewnienia funkcjonalnej wizualizacji. Potencjał eksploracyjno-wyszukiwawczy wizualizacji dostrzegają architekci informacji, którzy zajmują się unifikacją procesu projektowania w celach użytkowych. Autorka wymienia wspólne cechy, obszary zastosowań i źródła architektury i wizualizacji informacji w serwisach sieciowych. Jednocześnie, wbrew nielicznym opiniom sceptyków, udowadnia wzajemną korzystną integrację metod wizualizacji i sposobów kształtowania przestrzeni informacyjnych.